donderdag 27 juni 2013

Dag 38: Zomer zonder geld

Dag 38, nog twee dagen aftellen en dan zijn de 40 dagen voorbij. We zouden hier nu dus in een euforische stemming moeten zijn maar helaas is dat alles behalve het geval. Het ziet er namelijk financieel nog steeds niet rooskleurig uit, integendeel. De rekeningen stromen sneller binnen dan het geld en je moet geen boekhouder zijn om te zien dat dit een probleem is. Van een terugkeer naar ons oude consumentenleventje zal er dus nog geen sprake zijn zolang het café niet open is en we met een beperkt inkomen zitten. Aangezien we nu toch al bezig zijn gaan we gewoon nog een eindje doordoen: een zomer zonder geld...
De spelregels worden wel iets uitgebreid want zoals we nu 40 dagen spartaans geleefd hebben kunnen we niet nog eens twee maanden volhouden. De broeksriem mag dus één gaatje losser, maar zal nog steeds hard aangespannen zijn. Er zijn echter bepaalde zaken die we nu wat vooruitgeschoven hebben en die binnenkort toch betaald moeten worden. Al wordt dat dus tot een minimum beperkt.

De nieuwe regels:
- er geldt nog steeds een beperkt weekbudget voor eten en dit wordt in de mate van het mogelijke aangekocht met maaltijdcheques. Na de verlofperiode zullen we echter geen cheques verdiend hebben dus dan gaan we uitzonderlijk met geld ons voedsel betalen. Opnieuw telt 'less is more' dus we gaan voor een gezonde, voedzame maar goedkope menukaart. Alle folietjes blijven achterwege maar meneer Cas die heeft wel zijn cola nodig want anders 'kan hij niet werken' (grmbl).
- doktersbezoeken blijven de uitzondering, al hoop ik dat het er minder zullen zijn dan vorige maand want toen hebben we wat afgedokterd. Kinderen: gelieve deze zomer dus niet te vallen, ziek te worden, tandpijn te krijgen, zwanger te geraken, dingen in oren of neus te proppen of tropische aandoeningen aan te trekken.
- bepaalde dingen gaan we nodig hebben en kunnen niet altijd verkregen worden via ruilen of lenen. Zo heeft Ferre een boekentas nodig om naar het eerste leerjaar te gaan en ook dringend wat zomerkledij (met 2 shorts geraak ik niet rond vrees ik). Ik zal proberen dit zelf te maken waar mogelijk maar op een bepaald moment zal ook daar een kleine aankoop moeten gebeuren (bv naalden voor de naaimachine). We gaan dus in de eerste plaats zoeken via letsen of ruilen maar als dit niets oplevert dan mag er gespeurd worden op de tweedehandsmarkt. Opgepast: er komt een lijst met 'broodnodige benodigdheden' en enkel dingen van op deze lijst mogen meegenomen worden uit de kringloop of van op een rommelmarkt. Ligt er daarnaast iets wat we wel zouden willen maar dat niet noodzakelijk is dan zullen we heel hard moeten zijn voor onszelf en het laten liggen. Auw dat zal pijn doen ...
- Ook voor de eerder geplande vakantie zal er een uitzondering gemaakt moeten worden. Er staat namelijk een trip naar Frankrijk op het programma. De accommodatie is normaal praktisch gratis, aangezien we bij een vriendin logeren. Toch zal er een budget moeten zijn voor de autorit en het eten ter plekke. De reis afgelasten is niet echt een optie want een meereizende vriendin heeft reeds haar treinticket betaald. Bovendien zal Cas de weken zonder kinderen in huis hard nodig hebben om verwoed door te verbouwen (waarschijnlijk op een dieet van cola). We gaan nog eens goed moeten rekenen hoe we dit zo goedkoop mogelijk kunnen realiseren.
- De blog zal niet meer dagelijks worden aangevuld. Niet alleen is het voor mij heel intensief geweest om dagelijks een berichtje uit mijn mouw te schudden, maar ik vermoed dat de mensen er niet zitten op te wachten om nog eens 100 dagen te komen meelezen. Ik zal wel proberen wekelijks (of misschien toch iets meer, naargelang de gebeurtenissen) wat aan te vullen voor jullie amusement. Dit neemt niet weg dat we natuurlijk alle steun kunnen gebruiken. Dit hoeft niet materieel te zijn, maar een bemoedigend woordje of een begrijpende blik als we niet kunnen trakteren of bijleggen op een feestje kunnen al veel verschil maken. We staan ook altijd open voor ruilvoorstellen of als mensen zaken hebben waar ze sowieso van af willen.
- Last but not least: om de 40 geslaagde dagen toch in schoonheid af te sluiten krijgen alle gezinsleden behalve Cas (o ja, ik ben het fameuze colaverraad nog niet vergeten) een eenmalig budget van 5 €, vrij uit te geven naar keuze. Voor de kinderen wordt dit waarschijnlijk iets van op de rommelmarkt en iets lekkers, voor de mama is het nog twijfelen tussen kringlopen, chocolade (o ik ruik al de zoete geur van kokoschocolade) of toch maar wat naaispulletjes.

We gaan in elk geval proberen er opnieuw het beste van te maken en onze goede moed niet te verliezen. Hopelijk kunnen we jullie dan na de zomer verwelkomen in onze nieuwe zaak en dan mag het geld eindelijk eens beginnen binnen stromen!

à bientôt !!

5 opmerkingen:

evy cuypers zei

wauw, respect! ik denk niet dat je iets van onze brol wil (lees in mijn kleren zou je verzuipen ;) ) maar als we met iets kunnen helpen

verder een strenge blik naar de cola-verrader, foei foei!

Luc Vervaecke zei

Hey,

Je kan misschien al speciale drankkaarten maken voor als het café opengaat. Ik zou best wel een kaartje kopen. Je kunt het zien als een lening zonder intresten en het maakt reclame voor het toekomstige café?

+ Cas zal misschien iets harder werken :)

Het is maar een idee.

Mvg,

Luc

ruth zei

Leuk idee van Luc.
Respect Evelien en co. Ik zal helpen waar ik kan. Je mag alvast helemaal de geldbijdrage laten vallen als je komt swishen bij mij. Je blijft een inspiratie. Mss interessant om gewoon te laten weten wat je echt nodig hebt. Ik begrijp dat zo'n blog bijhouden niet evident is. Voor mij is het leerrijk om te zien hoe je met weinig rondkomt. Dikke zoen! Ruth

Anoniem zei

Wat doe je het goed Evelien! Hier probeer ik alles ook onder controle te houden, maar zo strikt zou het nooit aanvaard worden door onze man des huizes.. Ik bewonder je, en hoop dat je dan vanaf september toch af en toe weer eens de Kringloopwinkel mag gaan leegkopen ;-)
Bianca

Katrien zei

Een dikke chapeau voor jou en je voortrekkersrol. Je woont een beetje ver om je met iets praktisch te helpen, maar een steunend woordje wil ik altijd placeren. En je schrijfstijl is echt geweldig, dus ik ben blij dat je toch verder gaat bloggen, al is het dan niet dagelijks.
Toi, toi, toi!