maandag 12 augustus 2013

Dag 65: Tips voor een vakantie zonder geld

1) Houd contact met vrienden, familie of kennissen die in het buitenland gaan wonen. Deze opportuniteit mag je zeker niet laten verloren gaan. Blijf hun FB-statussen liken, mail hen af en toe met Belgische nieuwtjes, stuur al eens een pakketje op met spullen die ze in hun buurt niet kunnen vinden en bouw zo krediet op voor een bezoek ter plekke (al dan niet jezelf uitnodigen). Zo is je verblijf al bijna gratis, naargelang van de energie die je reeds investeerde in deze relaties.
2) Reken op voorhand uit wat de goedkoopste manier van reizen is. Houd wel met alles rekening. In dit geval was de autorit net iets duurder dan de TGV maar ik kon met de auto wel veel meer bagage meenemen. Zo had ik veel eten en drinken mee, luiers, ... waardoor ik minder ter plaatse moest kopen en dat compenseerde dan weer. Eten meenemen is steeds een goed idee, zo kom je niet in de verleiding om te hamsteren in een tankstation onderweg, waar de prijzen zo hoog zijn dat je je afvraagt of er misschien bladgoud tussen hun voorverpakte boterhammen ligt.
3) Kook zoveel mogelijk zelf. Je hebt dan wel een iets minder 'vakantiegevoel' omdat koken en afwassen je herinneren aan de dagelijkse sleur, maar op restaurant gaan kost stukken van mensen. Je kan naar lokale marktjes gaan om ingrediƫnten te kopen en wees ook creatief met restjes, deze kunnen perfect verwerkt worden in slaatjes, wat ideaal is om te eten als het zo warm is (deze tip geldt niet voor de mensen die op vakantie gaan naar Alaska of Spitsbergen).
4) Kinderen vinden de goedkoopste uitstapjes meestal de leukste. Geen pretparken, musea of dierentuinen dus, maar gewoon een bergwandeling met oog voor fauna en flora, een namiddag bij de rivier of koetjes kijken in de wei.
5) Laat je niet tegenhouden door de weersomstandigheden. Regenweer hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat je meteen op zoek moet naar een betalende binnenactiviteit, je kan ook gewoon doen wat er wel al op het programma stond. Zo hebben wij tijdens een onweer een rivierentocht gedaan en ook de bergexcursie viel niet in het water door wat nat.
6) Wees sociaal en joviaal. Is je glas Clairette leeg, raak dan aan de praat met een plaatselijk boertje dat een volle fles op tafel staan heeft en na enkele minuten biedt hij garantie aan om je glas weer te vullen (dat hij 5 minuten later vraagt welke kleur ondergoed je aan hebt moet je er dan ook wel bijnemen). Nieuwe vrienden maken kan nooit kwaad, want heel misschien emigreren die daarna naar een ander land, en dan kun je weer beginnen bij stap 1.

Geen opmerkingen: